Etusivu Zabrina Nikke Essi Metsästys Pentueet Muistoissa Galleria Vieraskirja Linkit
     
  29.11.2017 Rajahirven Mosku haukkui HIRV1 tuloksen 73,0 pistett√§.

18.10.2017 Rajahirven Maximukselle ensimmäinen kaato, uroshirvi.

15.10.2017 Hirvijahdin aloituksessa Rajahirven Adelen haukusta kaatui uroshirvi ja Rajahirven Essin työskentelystä kaatui vasa.

16.9.2017
R.I.P Rajahirven Miina 10.11.2016 - 16.9.2017
Miina menehtyi hirvihaukulla, hirven potkaistessa Miinaa.

12.8.2017 Luumäen näyttely
Rajahirven Milli JUN-ERI1

17.6.2017 Kotkan KV näyttely (Kotkan Ruusu)
Rajahirven Adele VAL-ERI1, SA, PN1, CACIB, ROP

29.12.2016 Rajahirven Aatu haukkui HIRV1 tuloksen 86,5 pist. TA 300 min. Ja täyden koe-erän päälle vielä pari erää ylitöitä.

26.12 Rajahirven Vendi haukkui HIRV1 tuloksen 85,5 pist. TA 300 min.
-> pentuearvo 9/9

10.12 Suupohjahaukut Kauhajoki
Rajahirven Adele haukkui HIRV-1 tuloksen 73,0 pist. sij. 19/39 -> FI KVA

10.11.2016 Veeran ...
 
Lue lisää >>

 

METSÄSTYS - Karhujahti

Karhun metsästystä Ilomantsilaiseen tapaan syksyllä 2007

Koko kesän suunniteltu karhujahtireissu Ilomantsiin kesti kokonaista 1,5 vrk ennen kuin ns. ensimmäisen vaiheen seitsemän kaatolupaa tulivat käytetyiksi.

Omassa karhujahtiporukassamme oli kuusi metsästäjää ja saimme osallistua Ilomantsilaisen metsästysseuran vieraana jahtiin. Jahdistamme tulikin varmaan yksi kaikkien aikojen saalisrikkain karhujahti, kun seuran alueelta kaatui vuorokaudessa kaikkiaan neljä kontiota, joista yksi omassa porukassamme metsästäneelle Vesa Jaanulle.

Perjantai-iltana 31.8 seuran miehet vieraineen kokoontuivat jahtilavalle keräämään ilmoittautumisia ja suunnittelemaan seuraavan aamun jahtia. Jahtiporukkaan ilmoittautui noin 40 metsästäjää, koiramiehiä oli paikalla noin kymmenen. Havaintoja karhuista oli edellisen viikon aikana kertynyt alueelta runsaasti.

Jahti päätettiin aloittaa aamulla kello 05:00, jolloin sovitut passitukset piti olla jo miehitettyinä. Koiramiehet keskenään sopivat, kuka mistäkin pisteestä lähtisi liikkeelle ”haravoimaan” maastoa.

Seuraavana aamuna vielä pimeän vallitessa olivat passitukset valmiina. Aamun valjetessa jahti lähtikin vauhdikkaasti käyntiin, kun vähän klo 05:00 jälkeen Kainon itäsiperianlaika löysi karhun, joka siirtyi passilinjaan kaadettavaksi. Hetken kuluttua, noin kilometrin päässä ensimmäisen karhun kaatopaikasta, tapasi myös toinen karhu kohtalonsa.

Eikä aikaakaan, kun Puruskaisen Saken jämtinartulla oli myös karhu haukussa. Karhu siirtyi pikitien yli kohti koillista, koiran seuratessa perässä. Sakke lähti kaverinsa kanssa kiireen vilkkaan perään. Noin tunnin haukun ja reilun 4 km:n työskentelyn päätteeksi koiran haukussa passiin tuli kaksi kontiota, joista toinen kaatui.

Jahtiaamuna klo 05:00 ja klo 07:00 välisenä aikana kaatui siis kaikkiaan kolme karhua. Kaadettujen karhujen lisäksi oli havaintoja vielä kahdesta muustakin yksilöstä. Hyvällä tuurilla olisi nämäkin kaksi saatu kaadettua.

Ensimmäisenä aamuna kaatuneet karhut olivat kaikki elopainoltaan noin 120 – 130 kg, nuoria ehkä 2,5 -3,5 vuotiaita yksilöitä.

Omalla porukallamme oli myös heti aamusta näköhavainto karhusta, jota ei kuitenkaan saatu koiran haukkuun. Joko karhu oli meitä viisaampi ja karisti koirat kintereiltään tai karhulle kokemattomat koiramme eivät kerta kaikkiaan olleet oikeassa ”iskussa” ja riittävän kiinnostuneita karhun etsinnästä.

Itselläni mukana matkassa oli Rane, jota pääsin kokeilemaan näköhavaitun karhun jäljelle. Rane lähtikin johdattimella ”menemään” hyvin karhun jälkeä, mutta irtilaskusta noin 350 metrin päässä, teki täyden 90 asteen mutkan itään ja kulki avosuon halki kilometrin päässä olevan ojan varteen, josta palasi tyhjin käsin takaisin.

Myöhemmin Vesa ajoi samaisen jäljen Tellalla johdattimen kanssa ja pystyimme toteamaan, että aamulla havaitsemamme karhu oli jatkanut matkaa suoraviivaisesti lounaaseen asfalttitien yli ja ties kuinka kauaksi. Lieneekö ollut jokin niistä karhuista, jotka muu jahtiporukka aamulla kaatoi, se jääköön vain arvailuksi.

Päivän aikana itse kukin jahtiporukasta etsi itselleen illaksi kyttäyspaikan. Meidän porukka päätti etsiä paikat samalta suunnalta, missä jo aamulla olimme olleet jahdissa.

Iltapassiin siirryimme noin klo 17:00 ja kellon ollessa 20:15 minusta seuraavana olleen passimiehen suunnasta alkoi kuulua laukauksia. Vesa, joka oli jäänyt reppujakkaralle suolle menevän tien varteen, oli nähnyt noin 70 metrin päässä metsäisellä suolla jonkin liikahtavan.

Kiikaritähtäimen läpi katsottuaan totesi kohteena olevan karhun, joka tuli suota pitkin vinosti poikittain kohti hänen passiaan. Karhun ollessa noin 45 m päässä Vesa oli ampunut ja karhu kaatui välittömästi. Karhu kuitenkin vielä örisi ja pyöri maassa paikallaan. Niinpä Vesa ampui karhua vielä uudemman kerran, jolloin karhu pääsi lopullisesti hengestään.

Vesan kaatama karhu oli uros, jonka elopaino oli 121 kg ja etutassun leveys 13 cm.

Hetken kuluttua kaatopaikalle saapui muutakin jahtiporukkaa sekä TV4:n kuvausryhmä kuvaamaan karhua ja kaatajaa syyskuun 20. päivänä JIM-kanavalla alkavaan ”Vapaata riistaa” ohjelmaan.

Ilomantsin ensimmäisen jahtipäivän saalis oli siis kaikkiaan kuusi kaatoa: Meidän seurueen neljä karhua, Niemijärvellä pienen porukan kaatama eraus (58kg) sekä Leppärinteestä yksinäisen metsästäjän kaatama noin 120 kg karhu.

Seuraavana aamuna ensimmäisen vaiheen viimeinen ja seitsemäs karhu on kaatunut tietääkseni Sonkajalla.

Enpä tiedä onko koskaan aikaisemmin yksi metsästysseura kaatunut neljää karhua päivässä. Karhuja alueella kuitenkin oli paljon ja jahtia kesti vain harmittavan lyhyen aikaa. Kun on suunnitellut ja haaveillut syksyisestä karhujahdista oman koiran kanssa, niin kyllähän se melkoinen pettymys on, että kaikki on ohi reilussa vuorokaudessa. Onneksi porukallamme oli kuitenkin karhuonni myöten ja kotiin viemisiäkin saatiin.

Jäädään suunnittelemaan ja odottamaan karhujahtisyksyä 2008

Timo ja Korpilahdella asusteleva Riinan pentu Nemo karhujahdissa Ilomantsissa 31.8.2007

 
Kaakon Nettipalvelu 2007